Natuurcoaching bij levensvragen, persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen

Natuurcoaching, ook wel ‘Outdoor life coaching’ genoemd verschilt met andere vormen van coaching doordat je alles om je heen in de omgeving gebruikt welke zich vanzelf op symbolische manier als een soort spiegel aan je kenbaar maakt. De symboliek van de omgeving wordt voortdurend betrokken bij het coachingproces, en is als het ware een soort ‘tweede coach’ welke je voortdurend inzicht en inspiratie geeft.

Een consult natuurcoaching wordt meestal gedaan in een natuurgebied, maar kan ook in de bewoonde wereld, waarbij je als cliënt letterlijk en figuurlijk in beweging komt, waardoor er ook meer beweging ontstaat in mentale en emotionele processen.

Doordat de wandelpaden of wegen het levenspad symboliseren, en bij iedere stap de omgeving verandert, kan tijdens het wandelen ook de visie op het levenspad veranderen. Door tijdens het lopen te praten worden het hoofd en het lichaam met mekaar verbonden, en daarmee ook het verstand en gevoel.

Tijdens een sessie draai je het knopje van je intuïtie zo ver mogelijk open, zodat je geïnspireerd wordt door alles wat je opvalt. De natuur gaat hierbij een belangrijke bijdrage leveren aan ons gesprek op haar eigen metaforische wijze.

De paden, bomen, struiken, planten, dieren, huizen, verkeer, veranderingen van licht, andere wandelaars kunnen een symbolische boodschap voor je zijn. Maar ook de geluiden die je hoort, de geuren die je ruikt en de sferen of temperatuurverschillen die je voelt zijn erg waardevol voor je thema of proces.

Natuurcoaching kan één op één worden gedaan, maar ook met een partner (relatie), of met een groep (zie workshops)

Een sessie natuurcoaching is ook heel geschikt bij stress naar een beginnende burn-out, en van een volledige burn-out naar de weg eruit.

De verschillen tussen natuurcoaching en wandelcoaching

Bij natuurcoaching is de natuur naast de menselijke coach een extra coach, en wordt de symboliek van de omgeving voortdurend bij het coachingproces betrokken.

Tijdens wandelcoaching ga je al wandelend een gesprek aan met een coach, waarbij je de elementen uit de natuur als hulpmiddel gebruikt.