Wat is HSP
HSP is een persoonskenmerk, wat wil zeggen dat je geboren bent met een gevoeliger zenuwstelsel. Hierdoor ben je gevoeliger voor indrukken en prikkels, lichaamstaal en stemmingen van anderen, en gevoeliger voor licht, geuren en geluiden waardoor je oververmoeid of overprikkeld kan raken. Doordat jij veel meer opmerkt dan iemand die niet HSP is, zal dat jou ook veel meer energie kosten, wat je behoorlijk kan belemmeren in jouw dagelijkse leven, zowel in de privésfeer maar ook op je werk. Het is dus heel belangrijk dat je alert bent wat voor jouw leeglopers zijn.
Als Hsp’er bezit jij hele mooie kwaliteiten, maar je zult ook te maken hebben met een aantal valkuilen die HSP met zich meebrengt. Zo legt iemand met HSP vaak de lat erg hoog, past zich teveel aan om het iedereen naar de zin te willen maken, of om harmonie en vrede te krijgen. Maar ook het vergelijken met anderen, en te lang doorgaan en weinig rust nemen horen bij de valkuilen van iemand met HSP.
Kenmerken van een persoon met HSP
- Zintuiglijke prikkels zoals licht, geluid, geur en bewegingen beleeft een hsp’er veel intenser doordat ze sterker binnen komen.
- Een hsp’er heeft een enorm groot inlevingsvermogen, waardoor deze ook heel veel van anderen kan aanvoelen, zoals stress, stemmingen, soms zelfs zo extreem dat als iemand hoofdpijn heeft, hij of zij dit ook voelt.
- Doordat het brein van een hsp’er een veel hogere informatieverwerking heeft, en dit veel energie kost, zal deze zich ook vaak moe voelen. Maar ook doordat een hsp’er emoties van anderen overneemt, die hij of zij dan weer moet verwerken, wat ook weer veel energie kost.
- Een hsp’er denkt veel complexer, waardoor het brein meer overuren draait. Doordat een hsp’er veel meer met details bezig is, twijfelt deze regelmatig over het maken van de beste keuzes. Ook denkt een hsp’er veel meer na over zichzelf of over de problemen in de wereld waardoor hij of zij in een negatieve gedachtespiraal kan terechtkomen.
- Doordat bovengenoemde ontzettend veel energie kost, bestaat de neiging tot vermijdingsdrang. Dat wil zeggen dat een hsp’er liever bepaalde situaties zoals drukte, conflicten of emotionele gesprekken, en humeurige of negatieve personen uit de weg gaat
Kwaliteiten en vaardigheden van een HSP'er
Vaak wordt hoogsensitiviteit als een negatieve eigenschap ervaren, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Belangrijk is om je er bewust van te worden, en te leren ermee om te gaan. Iemand met HSP heeft ook zoveel mooie positieve kenmerken, waarmee ik je graag help om deze te ontdekken, zodat je je niet langer hoeft terug te trekken, af te sluiten of te beschermen. Maar gewoon kunt zijn met alles wat er in jou is. Nadat je dit hebt geleerd, zul je ook de positieve kenmerken en vaardigheden zien zoals:
-
- Het hebben van een zeer groot empathisch vermogen waarmee je je kunt verplaatsen in de gevoelens en de ervaringen van anderen, welke onder andere ook op de werkvloer enorm waardevol kan zijn.
- Oprecht te werk gaan, en staan voor wat je zegt.
- Een hoge mate van creativiteit hebben bij zowel het uitvoeren als bedenken van originele ideeën en oplossingen.
- Zelfbewustzijn, snel ergens inzicht in hebben, en snappen hoe iets in elkaar zit.
- Het echt kunnen genieten van kleine dingen, van smaken, geuren, natuur, kunst en fantasie, en planten en dieren beter aanvoelen
Informatie over traject ‘HSP – van klacht naar kracht’
In dit traject ga jij leren hoe je op een positieve manier kunt omgaan met jouw hoogstensitiviteit. Je krijgt van mij handvatten en tips door coaching (gesprekken), opdrachten/oefeningen en informatie zodat je jouw hoogsensitiviteit beter begrijpt, en de energie op een positieve manier kunt inzetten. Je leert hoe je in balans kunt blijven en niet zo snel leegloopt in het bijzijn van anderen, en dat je jouw talenten en kwaliteiten door je hooggevoeligheid op een krachtige manier kunt inzetten.
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de ernst van de disbalans bied ik verschillende trajecten aan:
- Coaching traject lang – 8 sessies van 1 tot 1,5 uur, plus intake, diverse oefeningen, (systemische) opstellingen, huiswerkopdrachten en eindevaluatie. Duur 6/7 maanden
- Coaching traject middel – 6 sessies van 1 tot 1,5 uur, plus intake, diverse oefeningen, (systemische) opstellingen, huiswerkopdrachten en eindevaluatie. Duur 4/5 maanden
- Coaching traject kort – 4 sessies van 1 tot 1,5 uur, plus intake, diverse oefeningen, (systemische) opstellingen, huiswerkopdrachten en eindevaluatie. Duur 2/3 maanden
De eerste 4 gesprekken zullen we om de twee weken inplannen, daarna 1 x per maand. Het is ook mogelijk om een losse sessie te boeken.