Familieopstellingen (groep)

Volgens de methode van Bert Hellinger, grondlegger familieopstellingen.

Door middel van een familieopstelling krijg je snel inzicht in de plek die jij inneemt binnen een systeem. Alles waar jij deel van uit maakt is onderdeel van een systeem, je familie, de organisatie waarvoor je werkt, een vereniging waar je lid van bent, school, vriendengroep, of je sociale omgeving. Door systemisch te gaan kijken naar de verhoudingen ten opzichte van een bepaald systeem kom je erachter waar eventuele belemmeringen zitten, of waarom je steeds opnieuw in bepaald gedrag vervalt welke je misschien belemmert in je ontwikkeling en groei. Een opstelling kan leiden tot acceptatie waardoor patronen waar je misschien last van hebt in je dagelijks leven worden doorbroken, waardoor je vanuit je eigen kracht verder kan groeien. Een opstelling kun je vergelijken met een levende foto. Het kan gaan over familie, organisatie, relatie, ziekte, maar ook als je twijfelt bij het maken van keuzes, of waarom je altijd valt op de verkeerde persoon, of waarom je de stap niet durft te nemen om iets te gaan ondernemen. Alles kan worden opgesteld.

Het opstellen gebeurt met de overige deelnemers van de groep. De vraagsteller kiest op gevoel de personen uit die geplaatst worden in de opstelling. Het is bijzonder hoe deze persoon voelt of denkt als degene voor wie hij of zij in de opstelling staat. Alles wat er in de opstelling plaats vindt is informatie voor de vraagsteller. Maar ook als je gevraagd wordt om deel te nemen als representant in de opstelling, zul je versteld staan om te merken dat er ook delen van jou worden aangeraakt die betrekking hebben op het thema wat is ingebracht.

Wil jij graag antwoord op een vraag, of wil je graag weten waar je staat binnen een systeem, of een keer zelf ervaren om in een opstelling te staan als representant, schrijf je dan vandaag nog in via het contactformulier.

Hoe verloopt een familieopstelling?
Bij familieopstellingen maken we zichtbaar waar bepaalde gebruiken, overtuigingen, of emoties vandaan komen. Ook wordt op een snelle manier duidelijk welke positie wij innemen binnen ons gezin of familie.
Wij maken hierbij gebruik van 3 natuurwetten in ons systeem van herkomst (gezin/familie):

Is er sprake van buitensluiting
Is de balans goed tussen geven en nemen
Wordt de juiste positie ingenomen binnen het systeem

Bij een verstoring van één of meerdere van deze posities zal de energie niet goed kunnen stromen, en kun je hier hinder van vinden in je dagelijks functioneren.

Familieopstellingen wordt gehouden met een groep verschillende personen, minimaal 6, maximaal 8 personen. Door de vraagsteller worden een aantal representanten (personen vanuit de groep) geplaatst voor jezelf, leden uit je familie, je gezin, maar er kan ook een gevoel, of emotie, ziekte o.i.d. worden opgesteld. Deze personen worden in een cirkel gezet hetgeen energetisch veld wordt genoemd. De representant staat in de energie van de persoon/gevoel waarvoor hij/zij is opgesteld. Het is heel bijzonder om te merken dat de representanten in de opstelling toegang krijgen tot de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van diegene die zij representeren van de familie of gevoelens van de vraagsteller. De achtergrond van die familie is immers volkomen onbekend voor de representant.

De opstelling maakt patronen zichtbaar die zich in het familiesysteem van de vraagsteller voordoen. Wat zich in het familiesysteem afspeelt, kan niet worden bedacht, is zeker geen opgevoerd stuk of een toneelspel. Het komt vanuit het gevoel van de representant wat er op dat moment wordt gevoeld en de positie hoe de representant is opgesteld.

Representanten kennen elkaar niet en zijn ook niet de familieleden van de vraagsteller. Het zijn personen uit de groep die de vraagsteller zelf uitkiest om een bepaald familielid of hemzelf te vertegenwoordigen.

Door een familieopstelling krijg je goede inzichten in je eigen systeem hetgeen een goed en stevig fundament geeft om van hieruit weer verder te gaan opbouwen.

Weer in volle kracht in je leven te komen staan!

Enkele thema’s die gebruikt kunnen worden voor een opstelling:

Regelmatig terugkerende angst, boosheid, verdriet
Ernstige schuldgevoelens
Depressiviteit
Relatie problemen
Verwerken van een scheiding
Bindings- verlatingsangst
Overlijden van een dierbare
Moeilijke beslissingen in het leven
Negatieve gevoelens ten opzichte van zichzelf
Verstoorde familierelaties
Ouder zijn van een kind met probleemgedrag
Lichamelijke klachten zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak
Burn-out, stress, moeheid, overspannenheid
Moeilijk opkomen voor jezelf
Eetstoornis

Locaties
Tegelen:
Praktijk Sta in Balans
Geldersebaan 33 Tegelen
Ik werk met kleine groepen t/m max. 8 personen

Voor info 06-29323848 Nicole Lucker, Tegelen